Амбітний проект Ніколи Тесли, що потерпів провал

Image: 
Body: 

Амбітний проект Ніколи Тесли, що потерпів провал

Найамбітнішим проектом і найбільшим провалом Тесли - була Вежа Ворденкліф.

Він представив вежу, яка могла поширювати неймовірно величезну кількість електроенергії  для бездротового зв'язку по всьому світу. Він вимагав для проекту $ 1 млн, що еквівалентно сучасним $ 30-ти млн. Проте, його головний покровитель Дж. П. Морган дав Теслі тільки $ 150. 000, що еквівалентно нинішнім $ 4 млн. Морган також хотів частку в патентах Тесли, схоже, він не довіряв своїм інвестиціям.

Як тільки Тесла отримав гроші, він приступив до роботи. Він придбав земельну ділянку і найняв робітників, щоб побудувати свою вежу, яка стояла на 16-ти сталевих опорах, які йшли в землю на 30 метрів. Він мав намір використовувати саму Землю в якості провідника.

У той час як багато людей думали, що конструкція завалиться, оскільки Тесла не отримав належного фінансування, він, мабуть, завершив план, вказаний в патенті і підготував передавач. Проблема була в тому, що він не працював. Тесла відчайдушно хотів налагодити його і просив у Моргана більше грошей, але той відмовився, розчарувавшись в перших результатах.

Сучасні фахівці, які вивчали Вежу Ворденкліф, задавали більше питань, ніж отримували відповідей. Вони не могли зрозуміти, як пристрій Тесли мав працювати за призначенням, а той же патент, який передбачав використання Землі в якості провідника, за планом, повинен був випускати енергію в іоносферу Землі. Дослідники не впевнені, який метод мав намір використовувати Тесла і які він проводив випробування. Схоже, ніяких грошей світу не вистачило б на завершення проекту, якщо у його творця немає чіткого уявлення про те, що він робить…