Безпровідна передача електроенергії

Image: 
Body: 

Безпровідна передача електроенергії

Проблема бездротової передачі електроенергії на відстань вже понад століття бентежить розуми вчених і змушує їх проводити нескінченні дослідження в цій області. 

Піонером в освоєнні і дослідженні методів передачі енергії на відстань без будь-яких проводів можна з упевненістю вважати  Ніколу Тесла. Саме він в 1893 році на всесвітній виставці в Чикаго продемонстрував проект освітлення за допомогою люмінесцентних ламп, не вдаючись до допомоги провідників електричної енергії. Через рік Тесла запалив в руках лампу розжарювання. У тому ж році бенгальський вчений Джагадіш Чадра Боше за допомогою електромагнітних хвиль на відстані зміг вдарити в дзвін і запалити порох. Він, до речі, перший почав детектувати радіосигнали за допомогою переходів в напівпровідниках.

У 1899 Нікола Тесла пише про передачу електроенергії на відстань за допомогою збудження заряду землі і повітря. Ще в кінці XIX століття він будує спеціальну вежу для дослідів в цій галузі. Планувалося побудувати цілий комплекс таких веж, для передачі енергії великої потужності. Більше ніж через півстоліття в 1961 році американський інженер-електрик запропонував за допомогою мікрохвиль передавати електроенергію на відстань. У 1964 році він продемонстрував модель вертольота, що живиться від мікрохвильового променя.

У 2007 році професор Марін Солячич разом зі своєю дослідницькою групою з Массачусетського технологічного інституту зміг передати на 2 метри електроенергію для засвічування 60-ватної лампочки розжарювання. Це вони здійснили за допомогою двох котушок, діаметром 60 сантиметрів. 40% енергії, що передається вдалося перетворити в корисну. 

У 2008 комп'ютерна корпорація Intel намагається відтворити досліди Ніколи Тесла більше вікової давнини по засвічуванню на відстані електричних ламп розжарювання. Їм вдалося передати електроенергію з ефективністю в 75%. 

У 2010 на всесвітній виставці CES 2010 був представлений повністю бездротової телевізор.

Суть сучасної бездротової передачі електроенергії на відстань полягає в використанні резонансного методу. І передавач енергії, і її приймач є резонаторами, налаштованими на одну частоту. Передавач підключений до джерела електроенергії. Він утворює електромагнітне поле і випромінює його в простір у вигляді променя. Приймач знаходиться в полі цього променя і перетворює діюче на нього електромагнітне поле в електричну енергію.