Космічні промені можуть виводити з ладу самртфони

Image: 
Body: 

Космічні промені можуть виводити з ладу самртфони

Якщо Ваш смартфон періодично виходить з ладу на короткий період часу - не поспішайте звинувачувати виробника, або шукати проблему у програмному чи апаратному забезпеченні. Учені Університету Вандербільта стверджують, що таким чином може проявлятись вплив космічних випромінювань.

Не секрет, що в космічному просторі, що оточує нашу планету, знаходиться безліч всілякої матерії, в тому числі і різного роду магнітних, електричних та електромагнітних полів. При цьому не всі вони є наслідком природних процесів, що відбуваються в космосі. Хоча, як показали попередні дослідження, немає різниці в природі походження електричного, магнітного або електромагнітного випромінювання. Ці види матерії в тій чи іншій мірі все одно впливають на роботу всіх без винятку електронних пристроїв, в тому числі і мобільних телефонів, а також смартфонів.

Космічні промені - це особливий вид матерії, який генерується при різній зірковій активності: народження, життя і загибелі. І однією з основних складових цих променів є якраз-таки електромагнітне випромінювання. І якщо ці промені досягають земної поверхні, то можна припустити, що вони впливають на роботу електронних пристроїв.

Як показали останні дослідження вчених з Університету Вандербільта, крім електромагнітного випромінювання нашим смартфонам загрожують ще й високоактивні частки або іншими словами - космічна радіація. Яким чином? Космічні промені, стикаючись з щільними шарами атмосфери, розпадаються на такі частинки, як нейрони, позитрони, пі-мезони і мюони. Більшість з цих частинок несуть в собі  досить високу кінетичну енергію і електричний заряд.

І як, напевно, багатьом відомо, практично всі сучасні елементи пам'яті, що зберігають інформацію про роботу електронних пристроїв, працюють за принципом зміни електричного заряду своїх окремих частин. Стан «0» означає відсутність заряду, а «1» - його наявність. Здавалося б, така проста і в той же час неймовірно функціональна система повинна працювати без збоїв і мати максимальну завадозахищеність.

Однак, як показують дослідження, що досягають електронних пристроїв космічні частинки, здатні змінити стан осередків пам'яті і тим самим вплинути на роботу їх електричних кіл. Це здається досить неймовірним, але насправді, як вважають самі дослідники, проблема носить куди більш загрозливого характеру.

До речі, вплив космічних променів на роботу електронних пристроїв було документально підтверджено вже у 2 випадках. У перший раз спроба довести їх «провину» проводилася після збою в роботі машини для голосування в Бельгії в 2003 році, коли було виявлено близько 4000 помилкових голосів. Другий раз космічні промені «засвітилися» в 2008 році, коли з-за їх можливого впливу була порушена робота автопілота повітряного судна AirBus A330, в результаті чого постраждало 119 осіб.

Вчені підрахували, що з кожним роком вплив космосу на нашу електроніку зростає і вже менше ніж через десятиліття воно може стати загрозливим. Можливо, це пов'язано з кількістю самих електронних пристроїв, яке з кожним роком невблаганно росте. Але все ж вони вважають, що проблема в складності, а точніше в багатофункціональності та швидкодії електроніки. Адже, щоб вплинути на роботу кавоварки необхідно дуже потужне електромагнітне поле, в той час як роботу комп'ютера або сучасного мобільного телефону порушити дуже просто.

Вихід з ситуації, що склалася дослідники бачать у підвищенні завадостійкості мобільних гаджетів. Можливо, в майбутньому будуть розроблені якісь захисні чохли або ремінці, які будуть подібно екранів перешкоджати проникненню космічних частинок всередину пристрою.

Результати останнього дослідження були озвучені на щорічній конференції Американської асоціації з розвитку науки. Вони стали підставою для подальших розробок в області підвищення завадостійкості в таких галузях електроніки, як авіація, наземний транспорт, IT, космічна програма, зв'язок, медицина та ін.

Джерело інформації: Університет Вандербільта (https://news.vanderbilt.edu/)