Радіо, можливо, винайшов Нікола Тесла

Image: 
Body: 

Радіо, можливо, винайшов Нікола Тесла

Зазвичай вважається, що радіо створив або Марконі, або Попов. Однак існує інформація, що першим експерименти по відправці і передачі радіохвиль проводив у своїй лабораторії в Нью-Йорку фізик Нікола Тесла.

У 1884 році, після еміграції в США, Нікола Тесла створює індукційну котушку, або котушку Тесли, - пристрій, призначений для відправки і прийому радіохвиль, розповідає сайт Howstuffworks. Під час одного з експериментів з передачі радіосигналу на відстань 80 км сталася пожежа, яка повністю знищила лабораторію Тесли в Нью-Йорку. Через два роки Гульєльмо Марконі в своїй лабораторії в Англії проводить той же експеримент, що закінчується успішно, і Марконі надає перший в світі патент на апарат бездротового телеграфного зв'язку. А кілька років по тому Тесла надає такий же патент в США. Для демонстрації свого апарату він сконструював радіокерований човен і продемонстрував свій винахід в Медісон-сквер-гарден в Нью-Йорку. У 1900 році Бюро патентів США дає Теслі патент №645576 на розроблену ним індукційну котушку. В цьому ж році Марконі подає права на патент на розробку системи радіозв'язку. Спочатку патентне відомство відмовило Марконі, грунтуючись на тому, що його робота повністю спирається на розробки Тесли. Але в 1904 році з незрозумілих причин скасовує раніше прийняте рішення і дає італійському винахіднику патент на винахід радіо. За створення радіо Марконі пізніше отримав Нобелівську премію. Тесла подав до суду за порушення патенту, але внаслідок початку Першої світової війни судовий розгляд було відкладено на невизначений термін.

За іронією долі навесні 1943 року Верховний суд США, переглянувши цю стару справу, підтверджує патент №645576, тим самим відновлюючи права власності Ніколи Тесли, який помер кілька місяців тому.