Promo-захід ТНТУ

з 15 лютого 2024 року регулярно відбувається Promo-захід ТНТУ для учнів

 

Шановні гості !

Щотижня з 15 лютого 2024 року Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя проводить серію освітніх заходів для школярів. Старшокласники мають змогу відвідати лекції провідних викладачів, взяти участь у практичних заняттях та тренінгах, познайомитися з інноваційними технологіями та сучасними підходами до навчання, зокрема, у сфері електронних комунікації та радіотехніки.
Адже наша спеціальність дозволяє створювати цілий спектр радіо- й електронних пристроїв та інтегрувати штучний інтелект, створюючи розумні системи. 

Ми дуже раді вітати вас на промо-заході університету, де ви можете дізнатися більше про спеціальність “Електронні комунікації та радіотехніка”. Ця спеціальність є однією з найбільш актуальних та перспективних у сучасному світі, де електроніка та радіотехніка відіграють ключову роль у розвитку науки, технологій, промисловості, медицини, освіти, культури та безпеки.

Якщо ви оберете цю спеціальність, ви отримаєте не тільки глибокі теоретичні знання, але й практичні навички, які дозволять вам створювати, проектувати, випробовувати, експлуатувати та обслуговувати різноманітні електронні та радіотехнічні пристрої, системи та мережі. Ви зможете працювати з такими сучасними технологіями, як мікроелектроніка, наноелектроніка, оптоелектроніка, біоелектроніка, радіоелектроніка, радіолокація, радіонавігація, радіозв’язок, радіомоніторинг, радіоекологія та багато інших.

 

Також наша спеціальність дозволяє вам створювати цілий спектр радіо- й електронних пристроїв та інтегрувати штучний інтелект, створюючи розумні системи. Що це означає? Це означає, що ви можете робити дива з даними, зображеннями, звуками, відео, сигналами, пристроями та іншими складовими сучасного світу. Ви можете розв'язувати складні та цікаві задачі, які вимагають креативності, логіки, аналітики та інженерного мистецтва. Ви можете створювати продукти та послуги, які покращують якість життя людей, забезпечують безпеку, комфорт, розвагу та навчання. Ви можете бути на гребені хвилі наукового та технологічного прогресу, який змінює світ на краще.

 

Щоб продемонструвати вам, що я маю на увазі, я хочу поділитися з вами деякими своїми проектами, які розробляв я з колегами у рамках нашої спеціальності. Ці проекти показують, як штучний інтелект (і не тільки) може бути застосований у різних сферах та які переваги він може принести.

 

1. Перший проект, який я хочу вам показати, це «Смарт-охоронна система для власників вело-мото транспорту». Ця система може інтегруватися в камеру, роблячи її розумною. Якщо в полі зору перебуває вело-мото транспортний засіб, то генерується івент "Detected". Якщо ж транспортний засіб зникає з поля зору, то система відповідним чином реагує: вмикається сирена чи відправляється push-notification власнику, чи ж півідомлення на пульт охорони або правоохоронним органам. Таким чином, система допомагає запобігати крадіжкам та зловживанням з боку небажаних осіб. Ця система використовує алгоритми штучного інтелекту для розпізнавання об'єктів, класифікації ситуацій та вибору оптимальної реакції. Я розробив цю систему як курсову роботу на третьому курсі, і вона отримала високу оцінку від викладачів та експертів.

 

2. Другий проект, який я хочу вам показати, це «Смарт-візуальна система розпізнавання гетерогенних небезпек». Ця система базується на визначенні об'єктів у полі зору відеокамери. Такий підхід може знайти найбільш широкий спектр застосувань: від розумної няні, контролю виробничих процесів до розумних будинків та медичних систем. Цей по аналогії, наприклад із розумною камерою від Google, що стала стандартом de-facto, мій проект детектує небезпеки типу: персона-зловмисник, собака, кіт, що вийшов за межу периметру і потенційно багато іншого. Якщо система виявляє такий об'єкт, вона може виконати певну дію, наприклад, попередити власника, активувати сигналізацію, викликати службу порятунку тощо. Ця система використовує нейронні мережі для аналізу зображень та визначення небезпечних сценаріїв. Я розробив цю систему як дипломну роботу на п'ятому курсі, і вона отримала грант від Міністерства освіти та науки України.

 

3. Третій проект, який я хочу вам показати, це «Логопед» - розумна система обробки звукової інформації. Проблема порушення дикції/вимови є дуже поширеною, зокрема серед дітей, що може викликати хронічний дистрессиндром, психологічні проблеми, зниження самооцінки, порушення соціальної адаптації. Мій проект показує коректність вимови користувачем звуків "Р" та "Л". Якщо користувач вимовляє звук правильно, система відображає це за допомогою індикатора.

 

4. Четвертий проект, який я хочу вам показати, це «AudioAnalyser» - відкриває безмежні можливості для творчості та досліджень. Це інструмент, який змінює уявлення про аудіоаналіз та надає користувачам унікальні інструменти для роботи зі звуком щоби глибоко зануритися в світ звуків та музики, надаючи можливість не тільки візуалізувати аудіо з мікрофона, але й розшифровувати складні акустичні характеристики. Завдяки простому та інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу AudioAnalyser користувачі можуть отримати детальний аналіз звукових хвиль, виявити особливості частот, амплітуди, що відкриває нові можливості для музикантів, звукорежисерів, а також для наукових досліджень..

 

 

 

З повагою, колектив кафедри радіотехнічних сиcтем.